Menu

 

 

 

FAIRTRADE

Sinds 2007 importeer ik de vilten producten vanuit Nepal. Minimaal 2 keer per jaar reis ik af naar  Nepalese bedrijven waaronder NupstiCraft van Shanti Shrestha en NirjalaCraft van Nirjala Shrestha, twee plezierige en energieke werkomgevingen voor 60-100 vrouwen, voorheen Friends Handicraft, samen opgericht door de twee enthousiaste en betrokken vrouwen. Sinds dit jaar zijn zei onafhankelijk van elkaar verder gegaan onder eigen bedrijfsnaam. De principes van het Fairtrade handelen hebben zij hoog in het vaandel staan, net als ikzelf.

  

100% WOL

Alle producten worden gemaakt van 100% schapenwol. Deze wol wordt ongeverfd ingekocht in Nieuw Zeeland.
Vervolgens wordt de wol door een bedrijf in Nepal, wat zich hierin gespecialiseerd heeft, op kleur gebracht naar de wensen van de klant.
Hierin denk ik mee, over de samenstelling van kleuren in sjaals, kleuren die het goed doen in Nederland
en om een uniek aanbod van gevilte producten aan te bieden.
De gekleurde vilt wordt vervolgens verwerkt tot mooi gevilte producten als kattenmanden, sjaals, ballen, elfjes, slofjes & sleutelhangers.
Daarnaast blijf ik de trends volgen en nieuwe producten ontwikkelen.

EEN WERKDAG NIRJALA CRAFT

Een werkdag is van 10.00 - 17.00.
Dit omdat de medewerksters in de tijd vooraf aan hun werkdag het ontbijt voor hun gezin kunnen maken
en na hun werkdag voldoende tijd hebben voor de avondmaaltijd.
Het is in Nepal vanzelfsprekend dat de maaltijden door de vrouw worden bereid. 
 
Op de werkvloer is er een tussentijdse gezellige pauze met thee en een 'snack',
welke om de beurt door een medewerkster wordt gemaakt en wederom door het bedrijf betaald wordt.
Al met al een goede werkdag.

Sinds 2007 kom ik bij dezelfde oprichters die voorheen samen het bedrijf Friends Handicraft hadden. Eind 2018 is aan de samenwerking een einde gekomen. Het werd tijd dat de vrouwen na 15 jaar ieder een eigen richting opgingen. Nu kom ik dus bij beide bedrijven want allebei de vrouwen met hun personeel draag ik een warm hart toe.

Bij beide ateliers maken ze mooie vilt producten van 100% wol
Alles wordt gemaakt van schapenwol.  Deze wol komt uit Nieuw Zeeland en wordt ongeverfd ingekocht. De wol wordt op aanvraag met de juiste kleur geverfd bij een bedrijf dat zich daar in heeft gespecialiseerd. Met de (gekleurde of ongekleurde) wol wordt gevilt en verwerkt tot allerlei verschillende producten. Van tassen tot ballen, van broches tot mobiels om op te hangen. Ook maken zij voor MooiVilt o.a. kattenmanden.

Ik bezoek 2 keer per jaar met veel genoegen onder andere deze bedrijven . Daar ben ik dan ook  bijna dagelijks voor de duur van het verblijf in Kathmandu. Beide zijn energierijke en plezierige plekken waar respectievelijk 40 en 60 mensen werken, afhankelijk van de opdrachten.

Hoe ziet de werkdag eruit van de medewerkers van NupstiCraft en NirjalaCraft?
Het is in Nepal een gewoonte om 2 maaltijden per dag te eten. En dat is (bijna) altijd rijst met groenten met daarbij een  linzensoep. Het is in Nepal vanzelfsprekend dat de vrouw in een gezin voor het eten zorgt, of ze wel of niet werkt. Daarom beginnen de werkdagen later, zodat ze voor het ontbijt het eten hebben bereid en hun eerste maaltijd hebben kunnen nuttigen.
Op de werkvloer is er een tussentijdse pauze met thee en een ‘snack’, geregeld door hun vrouwelijke werkgevers. Tijdens de pauze gaat het er vrolijk aan toe. Alle nieuwtjes worden uitgewisseld en de thee met lekkers  wordt geserveerd.  De vrouwen nemen om de beurt de bereide snack mee, de kosten worden door het bedrijf betaald. Dat vinden ze gewoon lekkerder dan een gekochte snack. Meestal is het iets van deeg dat in olie is gebakken.
Om vijf uur weer klaar voor vertrek. Dat is ook weer een mooie tijd om voor het avondeten te gaan zorgen.

SJAALS v. HERGEBRUIKTE SARI 'S & MERINOWOL

De sjaals worden hoofdzakelijk gemaakt in een ander ruim viltatelier waarmee ik ooit  in contact gekomen ben  via Pramod, tegenwoordig mijn steun en toeverlaat op lokatie. Daar werken ongeveer 35 mensen, zowel mannen als vrouwen. De mannen doen hoofdzakelijk het zwaardere viltwerk, zoals bv de kattenmanden. Bij dit bedrijf wordt wat zakelijker gewerkt dan bij de dames die hun bedrijf runnen. De omstandigheden zijn goed en het personeel wordt op stuks basis betaald. Bovenop het loon dat de vrouwen voor het maken van de sjaals ontvangen krijgen ze bovendien van MooiVilt een extra bonus op elke gevilte sjaal. Een leuke aanvulling op hun verdienste voor het werk dat ze voor MooiVilt doen. 

Er worden verschillende types sjaals vervaardigd. Van 1 is de basis waarop wordt gevilt van gerecyclede sari’s. De tweedehands sari’s worden eerst op maat geknipt en daarna gevilt met zachte wol. Het leuke eraan is dat niet 1 sjaal daardoor hetzelfde wordt, want het is niet mogelijk om met tweedehands materialen in productie te werken. Wel  wordt in een serie dezelfde kleur wol gebruikt, maar vanwege iedere andere sari  ontstaat er steeds een nieuw effect.
Het tweede type sjaal wordt vervaardigd op dezelfde wijze maar dan op een chiffon. Dat is een zijdeachtig dun materiaal dat bijdraagt aan de soepelheid van de sjaal. Dun en sterk als ondergrond waardoor ook dun gevilt kan worden. Deze chiffon dient ook als basis voor de blaadjessjaals.

Sinds kort is krijgen de werkneemsters een lunch die wordt aangeboden door de werkgever. Het is niet gebruikelijk in Nepal om te lunchen. De Nepalese bevolking eet normaliter 2 keer per dag een warme maaltijd. Dit is voor de vrouwen een luxe onderbreking.

>> Klik op de verschillende producten hieronder om de prachtige MooiVilt producten te bekijken! <<


© 2015 - 2019 MooiVilt | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel